Deși rareori ne gândim la importanța și utilitatea lor, totuși nu putem trăi fără calendare. Ni se pare atât de firesc să le consultăm încât nici măcar nu ne-am putea imagina viața fără ele. Dar știți care au fost începuturile calendarelor printate?
Pentru primul calendar oficial, într-o formă pe similară cu cel pe care îl utilizăm în zilele noastre, îi putem mulțumi lui Iulius Cezar, care în anul 46 î.Hr. a promulgat o reformă pentru a concepe un sistem cu ajutorul căruia să se obțină o estimare mai precisă a datelor. Calendarele anterioare erau mai mult empirice și cu grave abateri față de anul solar.
Cu toate acestea, în 1582 calendarul Iulian a fost schimbat deoarece nu lua în considerare anii bisecți, ceea ce a dus la calcularea greșită a timpului cu un decalaj de 100 de ani (la momentul respectiv).
Calendarul Gregorian, care l-a înlocuit, lua în calcul și mișcarea de rotație și revoluție a Pământului, și anii bisecți. A fost adoptat imediat de Italia, Franța, Spania și Portugalia, și ulterior, după 1700, de-a lungul timpului, de alte țări și colonii, iar prin secolul XX și de România.
Regiomontanus, profesor de astronomie la Universitatea din Viena în secolul al XV-lea, a fost printre primii care au înțeles importanța printului în răspândirea informației, așa că printre materialele publicate de acesta a existat și un calendar.
Astăzi, calendarele personalizate pot fi găsite în majoritatea birourilor și caselor, și reprezintă nu doar un instrument de marketing extrem de puternic, cât și o metodă de a aduce o notă personală sau profesională unui cadou. Firmele foarte mari încep încă din aprilie procedurile pentru personalizarea calendarelor care vor fi oferite la sfârșitul anului. Deși majoritatea dintre noi ne gândim la noul an atunci când se apropie și luna decembrie, brandurile încep pregătirile din timp astfel încât materialele promoționale oferite să fie de calitate și să reflecte stilul și valorile companiei.